ILLU
Tips & Tricks

5 tips om uw kinderen te leren opruimen

Een berg knuffels op het bed, de hele vloer vol autootjes, op tafel achtergelaten bordspelletjes… Hebt u er genoeg van om het speelgoed van uw kinderen overal in huis terug te vinden? Wanhoop niet, hier komen een paar tips om het opruimen te vergemakkelijken, zodat u meer kans hebt dat uw schatjes u daarmee gaan helpen.

1.Zeg duidelijk wat er gedaan moet worden
Als u roept: “Ruim je kamer op!”, gebeurt er niks en blijft het een rommeltje. “Opruimen” is een theoretisch woord, waar de kleintjes geen duidelijk beeld bij hebben. Als u precies vertelt wat er gedaan moet worden, hebt u veel meer kans dat dat ook gebeurt. Zeg bijvoorbeeld: “Doe alle poppen in de rode bak en de kleurpotloden in de groene”.

2.Sorteer het speelgoed
Een tas voor de poppen, een koffer voor de knuffels, een bak voor de Playmobil, een doos voor de autootjes… Om het opruimen gemakkelijker te maken (en dus niet meer uren te hoeven zoeken naar de bloes van het piratenpak) kunt u alles wat bij elkaar hoort ook bij elkaar opbergen. Nog een goed idee! Plak op iedere opruimbak een plaatje, waardoor meteen zichtbaar is wat er in die bak hoort.

3.Laat ze eenvoudig en gemakkelijk opruimen
Wilt u dat uw kinderen hun boeken in de kast zetten, met de ruggen netjes op een lijn? Vergeet het maar… Om ervoor te zorgen dat hun kamer ook op de lange duur opgeruimd blijft, kunt u ze beter snelle manieren aanbieden om op te ruimen. Geef ze bijvoorbeeld een mooie doos, of hang planken op waar ze hun boekjes op kunnen zetten of leggen.

4.Opruimen als spelletje in plaats van karwei
Maak er een wedstrijdje van (door de tijd op te nemen of door met uw kinderen een wedstrijd te doen wie het eerst klaar is met opruimen), zodat ze graag meedoen.

5.Houd vast aan de spelregel: een ding erin, een ding eruit
Puilen de kasten in uw huis uit van het speelgoed waar de kinderen te groot voor zijn, of wat kapot of incompleet is? Wen uzelf aan om voor u nieuw speelgoed koopt, een ander stuk speelgoed “weg te doen” (door het te verkopen, weg te geven, naar de kringloop te brengen of weg te gooien).

Hebt u nog andere tips om uw kinderen gemakkelijk op te laten ruimen?

Comment avez-vous trouvé cet article ?
Article précédent Article suivant

You Might Also Like

Geen reacties

Geef een reactie