Adult housewife cleaning refrigerator inside and smiling
Tips & Tricks

Een goed georganiseerde koelkast

Bent u gewend om alle boodschappen even snel in de koelkast te stoppen? Dat is niet best. Want in een goed ingerichte koelkast blijven levensmiddelen langer goed! Lees in deze basisregels hoe u uw etenswaren op de juiste manier bewaart.

Misschien wist u nog niet dat de temperatuur in uw koelkast niet overal gelijk is als u geen koelkast met luchtcirculatie hebt. Daarom heeft een koelkast meestal een koude zone (tussen 0 °C en 3 °C) en een koele zone (tussen 4 °C en 6 °C). De plaats van deze zones – bovenin of onderin de koelkast – is afhankelijk van het model, maar het is wel belangrijk om te weten, zodat u de etenswaren in de beste omstandigheden kunt bewaren.

Waar zit de koude zone?
Een tip: als u de gebruiksaanwijzing niet meer hebt, kunt u een thermometer in een glas water zetten en dat afwisselend op verschillende plaatsen in de koelkast zetten. Zo kunt u de temperatuur van de voedingsmiddelen meten, en niet die van de lucht, die veel wisselender is.

Ieder voedingsmiddel op zijn eigen plaats!
– Wat hoort er in de koude zone (tussen 0 °C en 3 °C)?
Rauw vlees, rauw gevogelte en rauwe vis, vleeswaren, schaaldieren, vers vruchtensap, verse of rauwmelkse kaas, aangebroken zuivelproducten, gerechten in saus, gebak, producten die u wilt laten ontdooien, …

– Wat hoort er in de koele zone (tussen 4 °C en 6 °C)?
Gaar vlees, gare vis, gekookte groenten en fruit, niet aangebroken zuivelproducten (harde kaas van gepasteuriseerde melk, yoghurt, crème fraîche), …

– Wat hoort er in de groentela?
Verse groenten en fruit, kaas die nog mag rijpen.

– Wat hoort er in de deur?
Eieren, boter, jam, potjes met zure augurken en dergelijke, dranken, vinaigrettes en andere sauzen (mayonaise, mosterd, ketchup, …).

Een paar handige tips
– Verwijder de omverpakking van karton of plastic die soms om reclameaanbiedingen zit.
– Bekijk de houdbaarheidsdatum en zet de producten die het eerst op moeten vooraan.
– Laat restjes van een maaltijd eerst goed afkoelen, voor u ze in de koelkast zet (in goed afsluitbare bakjes).
– Maak uw koelkast een of twee keer per maand schoon met een sopje.

Comment avez-vous trouvé cet article ?
Article précédent Article suivant

You Might Also Like

Geen reacties

Geef een reactie